I naturens famn

– det är så vi med några få ord vill beskriva Qvarnen där den ligger inbäddad i den lummiga grönskan och det porlande vattnet. Just detta är vad du som besökare först slås av när du kommer till Qvarnen. Men det finns något mycket mer bakom orden som du upptäcker först när du börjar titta närmare. Välkommen att upptäcka Qvarnen!

Bland blommor och bin

Qvarnen är en plats som sjuder av liv! När du strosar omkring i omgivningen kan du se insektshotell och vildbihotell, fladdermusholkar och fågelholkar. Vid fågelmataren kan du sitta i ett gömsle och se många olika fågelarter.

Änglamarken eller himlajorden om du vill - Vår vision

Under några decennier har vi på Qvarnen levt det enkla men goda livet! Vi har haft förmånen att förvalta denna inspirerande plats i en naturlig riktning, för människor att komma nära naturen – på ett mångsidigt sätt.
Vi strävar efter att bedriva en hållbar verksamhet genom att värna om moder jord och inspirera andra att göra detsamma. Det innebär att vara sparsam med energi och använda ren energi. Att minimera vårt avfall och att det avfallet som ändå blir, på ett lätt sätt kan återgå till naturen. Att vara noga med hur det vi förbrukar är framställt och hur det vi använder är tillverkat. T.ex. kommer råvarorna som vi använder i vårt lantkök från skog & mark eller från ett nära område och är ekologiska så långt som möjligt. Bli därför inte förvånad om det inte serveras primörer på vårkanten, de finns nämligen inte hållbart odlade i vårt område ännu. Energin vi använder kommer direkt ur vårt eget vattenfall, så när du ”tankar” din elbil blir det inte miljövänligare än så här! Du sover också riktigt gott i vetskapen om att rummen är målade med miljövänliga färger och dekorerade med återvunna och närproducerade möbler. Givetvis sover du i ekologiska sänglinnen…och är noggrann med sopsorteringen.

Livet under vattnet

Vattenvården har alltid legat oss särskilt varmt om hjärtat. Fler lek och uppväxtområden för den hotade öringen har anlagts och på höstarna har det avelsfiskats. Två mindre omlöp förbi vårt vattenfall har skapats. Men det har varit en ojämn kamp mot slamtransport, bottentappningar och temperaturhöjningar som restaureringen av Hornborgasjön medfört.

Markus Ekman© Herrtorps Qvarn 2024