Se & göra i området

Herrtorps Qvarn ligger ute på landet mitt i Västra Götalands hjärta!
Runt omkring oss, inte långt ifrån finns massor av möjligheter att utforska sevärdheter.
Vi hjälper dig gärna ut i området då vi är en certifierad Info-Point.

Ånglok Skara - Lundsbrunn

En jättemysig utflykt för hela familjen. Tåget går efter tidtabell, se hemsida.
Arena Skövde

Här kan du må riktigt gott! Förutom äventyrsbad, simhall och gym finns ett spa av hög klass – Aqua Vitalis. Arenan inrymmer också en bowlinghall och sportsbar.
Skara Sommarland

Skandinaviens största vatten- & nöjespark. En upplevelse för hela familjen.
Platåbergens Geopark

Från stenålderns megalitmonument till en blomstrande bronsålder, en järnålder med framväxande makt och guldimport, vikingatida storgårdar, kloster, kungar, blodiga maktstrider och svenska korsriddare. Området mellan de Västgötska platåbergen har varit en scen för viktiga händelser i Sveriges historia och är Svearikets vagga. Men inget av detta hade ägt rum om det inte vore för platåbergens geologi som formades för många miljoner år sedan och den resurs det inneburit för människans samhälle.
Luttra gånggrift, Falköping

Falbygdens megalitområde och Ekornavallen

Storstenskulturen (mega lit = stor sten) som du finner längs Europas Atlantkust och på Brittiska öarna finns även här i Skaraborg, närmare bestämt ett av världens megalittätaste områden. 75 procent av Sveriges gånggrifter och hällkistor finns på Falbygden och de syns överallt i landskapet. De äldsta av dessa mäktiga stenmonument är cirka 5 500 år gamla. Att göra en resa i Falbygden är att göra en resa i tiden.
Västergötlands museum & Fornbyn

En pärla att besöka för den kultur- och historieintresserade. Museet har många intressanta basutställningar och i direkt anslutning ligger ”Fornbyn” som i sig är en resa i tiden.
Kinnekulle - det blommande berget

”Denna ort är ljufligare än någon annan” skrev Carl von Linné om Kinnekulle. Tack vare sin kalkrika berggrund har Kinnekulle en rik flora och fauna och inte mindre än 18 naturreservat. Det finns gott om vandringsleder som går genom skiftande natur, bland annat bokskogar med ramslök och allvarsmarker med orkidéer. Här ligger också de tre upplanden (Västerplana, Medelplana och Österplana) som bär på en mångtusenårig historia av folkminnen som fortfarande berättar. Hällristningarna vid Flyhov, Källby hallar, Olof Skötkonungs Husaby med den intilliggande biskopsborgen, för att nämna några. Kinnekulle är idag Sveriges herrgårdstätaste område.
Läckö slott– Naturum

På en udde i Ekens skärgård ligger detta sagoslott som utnämnts till Sveriges vackraste slott. De bevarade barocksalarna och den yttre miljön gör slottet till en upplevelse i sig, men det arrangeras också konserter, opera, utställningar och guidningar på slottet. Ett stenkast därifrån ligger Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset med en välgjord utställning om Vänerns unika natur- och kulturmiljö.
Vandringsleder i naturreservat

Vandra i en andlöst vacker natur! Skaraborg har det mest skiftande naturtyper man kan tänka sig. Mossar, myrar och djup trollskog. Böljande kame-landskap med skira orkidéängar. Hedar och alvarsmarker. Sjöar, skärgårdar och vattendrag.
Valle – världens vackraste väg

Vackra Vallevägen är ett måste när du är här! Längs den slingrande vägen genom ”körsbärsdalen” finner du inte mindre än 8 naturreservat med vandringsleder eller bara fina platser att göra ett stopp på. Många olika besöksmål likaså! Världens vackraste väg lämpar sig också utmärkt för cykling.
Gudhems klosterruin

Gudhems kungsgård skänktes troligen av Kung Karl Sverkersson till Benediktinerordern någon gång på 1160-talet. Men det finns uppgifter som ansetts tveksamma, om att ett kloster grundades redan 1052. I nytt ljus från utgrävningarna i Varnhem, som har tidigarelagt kristendomens intåg med 150 år, är det inte längre en ”omöjlighet”. Hur som helst räknas Gudhems kloster som ett av Sveriges tidigste. I klosterruinen kan du också beskåda drottning Katarinas sarkofag (replika – originalet i Stockholm). Läs mer under fliken ”Qvarnen/Historia”.
Varnhem och Kata gård

I Varnhems kyrka ligger flera av Sveriges tidigaste kristna kungar begravda, inte minst Birger Jarl, staten Sveriges och Stockholms grundare. Men långt innan munkarna byggde Varnhems kloster var detta en plats för makteliten. Utgrävningarna av den gamla kyrkoruinen har gjort att Sveriges historia måste skrivas om. Gåtan varför Västergötland inte visar upp vikingatida gravhögar är nu löst… vikingarna var kristna och begravdes enligt kristet skick.
Foto: Maria Johannessen

Hornborgasjön

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och lockar stora mängder besökare, både fåglar och människor, varje år. Den ligger vackert belägen vid platåberget Billingens fot i ett gammaldags kulturlandskap.
Skara - mer än tusen år

Det är svårt att tänka sig att denna småstadsidyll en gång var ett religiöst och politiskt centrum i Sverige – en riktig storstad för människor på medeltiden. Skulle man shoppa var det till Skaras marknad man åkte där det fanns mängder med exotiska varor och hantverk.
Idag är det lite blygsammare, men du kan fortfarande strosa omkring bland mysiga butiker och caféer på de medeltida gatorna. Passa på att besöka katedralen mitt i staden och givetvis turistbyrån som ligger mitt emot för att ta del av Skaras fulla utbud.

© Herrtorps Qvarn 2024