Warning: Undefined variable $post_id in /customers/f/4/b/herrtorpsqvarn.se/httpd.www/wp-content/themes/PHPPROJECTJU-Herrtorps-Qvarn-95e2eb7/single.php on line 21

Kanotpaddling

Hyr en kanot och utforska Flian på egen hand. Paddling ger dig möjlighet att uppleva naturen på nära håll då du ljudlöst glider fram under trädkronornas tak, lite mer på naturens villkor utan att göra avtryck.

6 km uppströms Qvarnen ligger Hornborgasjön. Att paddla dit och tillbaka tar cirka 5 timmar effektiv paddling. Sträckan lämpar sig för den som bara vill ha en mysig tur, är nybörjare eller har barn med sig. Inga lyft behövs. Mellan den 20/3 – 15/7 råder det fågelskyddsförbud i Hornborgasjön och det är inte tillåtet att paddla längre än till dämmet vid sjöns utlopp.

(Obs! Nedan nämnda tur rekommenderas inte i dagsläget p.g.a skogsavverkning och fallna träd över ån.)
Om du vill ha lite mer spännande paddling, med en snabbare ström, kan du ta den 5 km långa turen nedströms till Svansvik. Här rinner ån snabbare och du kan inte paddla tillbaka mot strömmen. Vi kan vid önskemål ordna kanottransport tillbaka till Qvarnen, alternativt att ni ordnar det själva. Turen kräver maximalt 2 lyft beroende på årstid. Sträckan är mycket naturskön och ån meandrar fram i ett naturligt bevarat landskap. Turen tar cirka 1,5 timmar effektiv paddling.

Svar på vanliga frågor:

Hur många får man plats i en kanot?
Kanoterna är 5,20 m långa och har 2 sitsar och är tänkta för 2 personer.
Har 2 vuxna med sig ett mindre barn sitter det lämpligast på kanotens botten. Ha gärna med något för barnet att sitta på. Är det fler barn med rekommenderar vi istället 2 kanoter på grund av risken för överlastning. Kanoten blir då ostadig och svår att manövrera. Det är inget problem för en ensam vuxen att paddla själv. Fler än 2 vuxna i samma kanot innebär överlastning och risk för att välta.

Ingår flytvästar och vattensäkra behållare?
Paddelvästar ingår i hyran och är för 40 kg och uppåt. Paddelvästar är inte att förväxla med livvästar med krage, utan är ett flythjälpmedel. För barn under 40 kg finns ett begränsat antal livvästar med krage. (Ta gärna med flytvästar till barnen som ni vet passar.) Vattensäkra behållare ingår ej utan medtages själv.

Finns det fikaplatser längs vägen?
Det finns inga anordnade rastplatser längs Flian. Däremot brukar det inte vara svårt att lägga intill vid kanten och fika på en strandäng. De bryggor som finns är privata och detta ber vi er respektera. Visa respekt mot naturen och markägare genom att ta med skräp tillbaka och släng i vår sopsortering.

Paddling. Maria Johannessen
mrj_okt-1
19-mrj-1-18
kva_mrj-1-8
kanoting
previous arrow
next arrow

Hyrpriser per kanot

290 kr/3-timmar
400 kr/heldag

Kanottransport (förbokas)
Qvarnen-Hornborgasjön eller
Qvarnen-Svansvik.
300 kr i startavgift + 40 kr/kanot

© Herrtorps Qvarn 2024