Warning: Undefined variable $post_id in /customers/f/4/b/herrtorpsqvarn.se/httpd.www/wp-content/themes/PHPPROJECTJU-Herrtorps-Qvarn-95e2eb7/single.php on line 21

Fiske

Från områden på Vallebygdens och Falbygdens kalkhaltiga platåberg rinner många mindre vattendrag ner till Hornborgasjön. Vid sjöns utlopp börjar ån Flian som är ett välrenomerat namn i sportfiskekretsar. Framförallt för att ån hyser ett bestånd av stor färna och id som under årens lopp gett fiskar i rekordklass. Det svenska rekordet på id är taget i Flian (3 780 gram).
Men inte bara färna och id är intressant. Ån hyser en storvuxen öringstam med en säreget vacker teckning. Dess reproduktion har dock skadats av Hornborgasjöns restaurering varvid beståndet gått ner. Öringen är därför fredad och måste återutsättas oavsett kondition.
Gädda, abborre, mört och sutare hör också till de vanligaste arterna du kan fiska efter.
Ån meandrar naturligt med strömmar och höljor i ett naturskönt landskap utan vägar. Herrtorps Fiskevårdsområde är cirka 4 km långt.

Obs! Öringen är fredad och måste återutsättas oavsett kondition.

Var rädd om vår natur! Ta med dig skräp tillbaka till Qvarnen och använd vår sopsortering.

Lite kuriosa...
Från slutet av 1990-talet till mitten av 2000-talet pågick ett fiskevårdarbete för att stärka upp öringstammen då denna hade tagit skada av sedimenttransport från Hornborgasjöns restaurering. 2005 sågs mycket lekande öring och elfisket visade på en bra reproduktion. 2006 kom dock en chock, Länsstyrelsen bottentappade sjön (enligt vattendom) mitt under pågående kläckning. Vattnet som bottentappades hade en mycket låg syrehalt vilket gjorde att ägg och nykläckta öringungar kvävdes. Sedan 2006 har bottentappning skett flera gånger under vårvintern då öringäggen snart ska till att kläckas. Med bottentappningarna sjönk öringbeståndet som en sten, så som även vår motivation till fiskevårdsarbete. Men nu, efter 12 år, väntar vi på att bygget av ett naturligt utlopp från sjön ska genomföras och därmed bottentappningarna upphöra.

top_single_fiske
Leif Stiller 2
Öring. Leif Stiller
Ösan Sep-18 1,3 kg kort
IMG_0062
Färna
Hornborgaån-19 1,1 kg
Färna 2
previous arrow
next arrow

Fiskeinformation


Fiskekort löser du genom att swisha
till nummer: 1235292172
Ange det datum som fiskekortet ska gälla som meddelande.
Fiskeförbud i Qvarnens närområde.
Öringen är helt fredad och måste återutsättas oavsett kondition.

40 kr/dag,
100 kr/vecka,
300 kr/år.

© Herrtorps Qvarn 2024